Vitamíny v kocke

VITAMÍNY - sú zložité organické látky nevyhnutné pre rast a chod organizmu. Ich nedostatok spôsobuje trvalé poškodenia. Ľudský organizmus si ich nevie vytvárať, preto ich prijíma v potrave vo forme tzv. provitamínov.Tie sa potom menia na vitamíny.

 vitaminy

Vitamíny sa delia:

  • rozpustné v tukoch (A, D, E, K, F)
  • rozpustné vo vode (P, B, C, H)

VITMÍN A (očný vitamín, retinol) - podporuje rast organizmu a zrakové vnemy, pri nedostatku dochádza k poruche rohovky a sietnice, zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám.
ZDROJ: ryby a pečeňový tuk, mlieko, vajcia, mrkva (v rastlinných materiáloch sa nachádza len ako provitamín)

 .........................................................................

VITAMÍN D (antirachitický faktor, kalciferol) - spevňuje kosti pretože podporuje ukladanie vápnika a horčíka v kostiach. Tvorí sa ožiarením pokožky ÚV lúčmi. Nedostatok spôsobuje zakrivenie chrbtice najmä v mladom organizme.
ZDROJ: rybí tuk (predovšetkým makrela a tuniak), žĺtky, mlieko a maslo

 .........................................................................

VITAMÍN E (rastový faktor, tokoferol) - pri nedostatku dochádza k nanizmu (trpasličí vzrast), pri nadbytku ku gigantizmu (obrovský vzrast).
ZDROJ: klíčky pšenice, rastlinné oleje, mlieko, zelenina

 .........................................................................

VITAMÍN K (protikrvácavý faktor, metylnaftochinon) - upravuje zrážanlivosť krvi, umožňje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu.
ZDROJ: pažítka, špenát, kapusta a iné zelené časti rastlín

 .........................................................................

VITAMÍN F (tvorí ho skupina nenasýtených mastných kyselín - kyselina linolénová, linolová, arachidová) - je katalyzátorom biochemických reakcií v organizme.
ZDROJ: ovocie, zelenina, múka

 .........................................................................

VITAMÍN P (protipelagrický faktor, nikotínamid) - nedostatok zapríčiňuje závažné ochorenie kože pellagra, ktoré sprevádza zhrubnutie, zdrsnenie kože a jej následné odlupovanie.
ZDROJ: pečeň, droždie, zelenina (rajčiny), mlieko

728x90_a.jpg

 .........................................................................

VITAMÍN B - predstavuje skupinu veľmi dôležitých vitamínov označovaných B1 - B12

B1 (thiamin, aneurin) - spevňuje nervstvo a svalstvo. Nedostatok spôsobuje chorobu beri-beri (zápal kĺbov, svalov). Dôležitú úlohu hrá v metabolizme sacharidov.
ZDROJ: kvasnice, strukoviny, klíčky, oriešky, vnútornosti, ovsené vločky, zelenina

B2 (riboflavin) - rastový vitamín. Nedostatok ale aj nadbytok spôsobuje opuchy na perách, jazyku, zápaly očných spojiviek. dôležitú úlohu hrá pri vnútrobunkovom dýchaní.
ZDROJ: vnútornosti, droždie, vajcia, pivo

B5 (KYSELINA PANTOTHENOVÁ - Acidum panthotenicum) - u človeka nie sú choroby z nedostatku známe. Konjugát kyseliny pantothenovej je rastovým faktorom pre niektoré mikroorganizmy.
ZDROJ: vyskytuje sa v každej živej hmote, najbohatší zdrojom sú vnútornosti, droždie, žĺtok, čerstvá zelenina

B6 (pyridoxin) - udržuje činnosť ústredného svalstva, má upokojujúce účinky, podporuje tvorbu krviniek a ukladanie tukov.
ZDROJ: syry, mlieko, droždie, obilné klíčky, celozrnný chlieb

B12 (cyanokobalamin) - je skupinou vitamínov, liekom proti chudokrvnosti. Nenachádza sa v žiadnom rastlinnom materiále.
ZDROJ: vnútornosti, synteticky sa vyrába z medziproduktov vznikajúcich pri výrobe antibiotík

KYSELINA LISTOVÁ (acidum folicum) (kyselina pteroylglutamová) - nedostatok sa prejavuje zhoršením krvného obrazu, zúčastňuje sa na dôležitých metabolických dejoch. Synergicky s kyselinou listovou pôsobí vitamín B12.
ZDROJ: čerstvá listová zelenina, pečeň, mäso, vajcia

 .........................................................................

VITAMÍN C (kyselina askorbová) - potrebná pre normálnu funkciu všetkých orgánov ľudského tela, kostí, zubov. Uľahčuje tvorbu červených krviniek, podporuje vstrebávanie železa, pomáha pri zlomeninách, podporuje zrážanie krvi, lieči skorbut. Podieľa sa na tvorbe medzibunečnej základnej hmoty a podporuje odbúravanie cholesterolu v cievach.
ZDROJ: čierne ríbezle, citrusové plody, šípky, kyslá kapusta, zemiaky, ovocie a zelenina

 .........................................................................

VITAMÍN H (biotín) - zúčastňuje sa pri štiepení tukov na nižšie zložky. Je aj rastovým hormónom.
ZDROJ: pečeň, mozog, obličky, žĺtok, mlieko, droždie a kvety harmančeka