E140 - Chlorofyly a chlorofyliny

zdrave_ecko

Vyhovujúce éčko - bez toxicity (kvalitou 1,2)

Charakteristika
Chlorofyly sú zelená prírodné farbivá, zvaná tiež prírodné zeleň. Ide o najrozšírenejší pigmenty v prírode, majú zelenú až olivovo zelenú farbu. Sú bežnou súčasťou ľudskej výživy ako je listová zelenina - špenát, žihľavy, riasy, a pod. Nepoužíva sa až tak často, pretože je nestabilná na svetle a v kyslom prostredí. Chlorofyly znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Majú veľmi pozitívny vplyv na niektoré funkcie organizmu - metabolizmus, dýchanie, rast tkanív, hojenie rán a využíva sa pri liečbe chudokrvnosti. V ČR (celej EÚ) aj v USA je farbivo povolené na všetky druhy potravín okrem detskej výživy.

Použitie
Chlorofyly a chlorofylíny sa používajú na farbenie polievok, omáčok, olivového a sójového oleja, kečupov, limonád, dezertov, cukroviniek, likérov, rôznych pastiliek (i žuvačiek) - zabraňujú nepríjemnému pocitu v ústach. Pomocou nich sa vyrába aj deodoranty, antiperspiranty, ústne vody, a pod.

Výroba
Získava sa lúhovaním napr. Z trávy, lucerny a iných zelených rastlín.

Nežiaduce účinky
Nie sú známe žiadne negatívne účinky. Môže spôsobiť zvýšenú citlivosť na svetlo.

Doplňujúce informácie
Na internete kolujú názory o pozitívnych vplyvoch chlorofylových nápojov pri diéte. Vedecky však tieto tvrdenia nie sú nijak podložené.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová