E140 - Chlorofyly a chlorofyliny

zdrave_ecko

Vyhovujúce éčko - bez toxicity (kvalitou 1,2)

Charakteristika
Chlorofyly sú zelená prírodné farbivá, zvaná tiež prírodné zeleň. Ide o najrozšírenejší pigmenty v prírode, majú zelenú až olivovo zelenú farbu. Sú bežnou súčasťou ľudskej výživy ako je listová zelenina - špenát, žihľavy, riasy, a pod. Nepoužíva sa až tak často, pretože je nestabilná na svetle a v kyslom prostredí. Chlorofyly znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Majú veľmi pozitívny vplyv na niektoré funkcie organizmu - metabolizmus, dýchanie, rast tkanív, hojenie rán a využíva sa pri liečbe chudokrvnosti. V ČR (celej EÚ) aj v USA je farbivo povolené na všetky druhy potravín okrem detskej výživy.

Použitie
Chlorofyly a chlorofylíny sa používajú na farbenie polievok, omáčok, olivového a sójového oleja, kečupov, limonád, dezertov, cukroviniek, likérov, rôznych pastiliek (i žuvačiek) - zabraňujú nepríjemnému pocitu v ústach. Pomocou nich sa vyrába aj deodoranty, antiperspiranty, ústne vody, a pod.

Výroba
Získava sa lúhovaním napr. Z trávy, lucerny a iných zelených rastlín.

Nežiaduce účinky
Nie sú známe žiadne negatívne účinky. Môže spôsobiť zvýšenú citlivosť na svetlo.

Doplňujúce informácie
Na internete kolujú názory o pozitívnych vplyvoch chlorofylových nápojov pri diéte. Vedecky však tieto tvrdenia nie sú nijak podložené.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie