E1200 - Polydextrosy

zdrave_ecko

 Vyhovujúce éčko - bez toxicity (kvalitou 1,2)

Charakteristika
Polydextrózy sú stabilizátory, zahusťovacie a zvlhčujúce látky a plnidla.Jedná sa o prísady do jedál. Dokáže nahradiť sacharózu v mrazených dezertoch, cukrovinkách a iných sladkých jedlách a znižuje kalorickú hodnotu jedla až na polovicu. Nemožno ním však nahradiť sacharín ani iná ďalšia sladidla.V EÚ je používanie týchto látok povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA sú tieto látky tiež povolené.

Použitie
Látka sa používa pri výrobe nízkokalorických jedál, jogurtov, cukroviniek, pekárenských výrobkov, čokolád, müsli tyčiniek, žuvačiek, droždie a pod. Ďalej sa používa pri výrobe pleťových krémov. Má použitie ako stabilizátor, plnidlo, zahusťovadlo alebo zvlhčovadlo.

Výroba
Polydextrózu vznikajú reakciou glukózy, sorbitolu a kyseliny citrónovej.

Nežiaduce účinky
V malom množstve nemá látka žiadne nežiaduce účinky. Vo vyššej koncentrácii môže mať laxatívne účinky.

Doplňujúce informácie
1 gram polydextrózu obsahuje iba 4,2 kJ oproti 16,5 kJ / g, ktoré obsahuje bežný cukor.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie