E1200 - Polydextrosy

zdrave_ecko

 Vyhovujúce éčko - bez toxicity (kvalitou 1,2)

Charakteristika
Polydextrózy sú stabilizátory, zahusťovacie a zvlhčujúce látky a plnidla.Jedná sa o prísady do jedál. Dokáže nahradiť sacharózu v mrazených dezertoch, cukrovinkách a iných sladkých jedlách a znižuje kalorickú hodnotu jedla až na polovicu. Nemožno ním však nahradiť sacharín ani iná ďalšia sladidla.V EÚ je používanie týchto látok povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA sú tieto látky tiež povolené.

Použitie
Látka sa používa pri výrobe nízkokalorických jedál, jogurtov, cukroviniek, pekárenských výrobkov, čokolád, müsli tyčiniek, žuvačiek, droždie a pod. Ďalej sa používa pri výrobe pleťových krémov. Má použitie ako stabilizátor, plnidlo, zahusťovadlo alebo zvlhčovadlo.

Výroba
Polydextrózu vznikajú reakciou glukózy, sorbitolu a kyseliny citrónovej.

Nežiaduce účinky
V malom množstve nemá látka žiadne nežiaduce účinky. Vo vyššej koncentrácii môže mať laxatívne účinky.

Doplňujúce informácie
1 gram polydextrózu obsahuje iba 4,2 kJ oproti 16,5 kJ / g, ktoré obsahuje bežný cukor.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová