E101 - Riboflavin
Vyhovujúce éčko - bez toxicity (kvalitou 1,2)
Charakteristika
Riboflavín, iným názvom lactoflavin alebo vitamín B2. Jedná sa o zelenožltej farbivo, ktoré môžeme nájsť v každej rastlinnej a živočíšnej bunke. Je využívaný ako vitamín častejšie než ako farbivo. Vyskytuje sa v mlieku, vajciach alebo pečeni. Je súčasťou dvoch enzýmov, ktoré spolupracujú na získavanie energie z cukrov a tukov. Je nutný pravidelný príjem roboflavinu, pretože ho telo ukladá len veľmi ťažko. Je nutný pre zdravú kožu a dýchanie, chráni oči pred citlivosťou na svetlo. Označenie E101 (presnejšie E101) nesie taktiež Riboflavín-5'-fosfát, ktorý je lepšie rozpustnú formou riboflavínu.
Použitie
Spoločne s E101 sa pridáva do detských raňajkových cereálií, arašidového masla, múky, kukuričnej múčky, kukuričnej krupice, makarónov, chleba, pečiva, majonéz, zmrzlín, pudingov, margarínov, mliečnych výrobkov, syrov, syrových nátierok, atď. Ďalej slúži ako prísada do zmäkčovadiel.
Výroba
Môže sa získavať z droždia, ako potravinárske farbivo sa vyrába syntetickou cestou.
Nežiaduce účinky
Nespôsobuje žiadne zdravotné problémy. Jedná sa o úplne neškodnú a bezpečnú látku. Podporuje infekčné maláriu, preto sa neodporúča jeho príjem pri cestách do krajín s výskytom tejto infekčné choroby. Jeho nedostatok vedie k poškodeniu kútikov úst a k zmenám v očnej rohovke.
Doplňujúce informácie
Riboflavín je nerozpustný v alkoholoch. Ničí sa pôsobením teplôt nad 40 ° C a UV žiarením. V mlieku modro fluoreskuje.
Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová