E104 - Chinolínová žltá
Menej vyhovujúce éčko - mierná toxicita (kvalitou 3,4)
Charakteristika
Jedná sa o zeleno-žlté farbivo. Absorbuje vodu.
Použitie
Nájdeme ho v omáčkach, nealkoholických nápojoch, cukrovinkách, horčica, sušienkach, žuvačkách, mliečnych výrobkoch, koláčoch či pudingoch. Priemyselne sa používa sa na výrobu farbív alebo ako rozpúšťadlo živíc. Užíva sa ku konzervácii tkanív alebo iných anatomických preparátov
Výroba
Je vyrábaný synteticky destiláciou uhoľného dechtu, kostí, alkaloidov alebo reakciou acetaldehydu s acetaldehydom alebo formaldehydom.
Nežiaduce účinky
Množstvo chinolínovej žltej, ktorá sa rozkladá v tráviacom trakte človeka je veľmi malé. Väčšina prijatého množstva je vylúčená v nezmenenej podobe. V priebehu dlhodobej dvojgeneračná štúdie nebol preukázaný žiadny nežiaduci účinok na myšiach. Nebol preukázaný žiadny účinok na štítnu žľazu ani akékoľvek karcinogénne účinky. Stále však neexistuje úplná istota, že látka je úplne bezpečná. Dôvodom je malý počet vykonaných štúdií. U ľudí alergických na aspirín však existuje podozrenie zo vzniku pseudoalergických reakciou na toto farbivo (napr. Vznik či zhoršenie žihľavky). Je snaha zakázať používanie farbiva z dôvodu podozrenia na vyvolávanie hyperaktivity u detí.
Doplňujúce informácie
V celej EÚ je látka povolená.
Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová