E131 - Patentná modrá V (CI Potravinárska modrá V)

priemerne_ecko

Menej vyhovujúce éčko - mierná toxicita (kvalitou 3,4)

Charakteristika
Jedná sa o tmavo modré farbivo, ktoré sa používa v mnohých odvetviach, avšak nie moc často. V USA a Austrálii je zakázané, bývalo aj v Nórsku. V ČR (celej EÚ) je povolené na farbenie radu potravín.

Použitie
Používa sa napríklad v sladkostiach, žuvačkách, polevách, alkoholických i nealkoholických nápojoch a likéroch. V lekárstve sa využíva na farbenie a následnej diagnostike lymfatických uzlín.

Výroba
Synteticky z uhoľného dechtu.

Nežiaduce účinky
Toto farbivo je relatívne neškodné a bezpečné. Dlhodobé reprodukčné štúdie na myšiach nepreukázali žiadne negatívne účinky. U citlivých jedincov môže však spôsobiť vyrážku, svrbenie, nevoľnosť, zníženie krvného tlaku, a pod.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie