E131 - Patentná modrá V (CI Potravinárska modrá V)

priemerne_ecko

Menej vyhovujúce éčko - mierná toxicita (kvalitou 3,4)

Charakteristika
Jedná sa o tmavo modré farbivo, ktoré sa používa v mnohých odvetviach, avšak nie moc často. V USA a Austrálii je zakázané, bývalo aj v Nórsku. V ČR (celej EÚ) je povolené na farbenie radu potravín.

Použitie
Používa sa napríklad v sladkostiach, žuvačkách, polevách, alkoholických i nealkoholických nápojoch a likéroch. V lekárstve sa využíva na farbenie a následnej diagnostike lymfatických uzlín.

Výroba
Synteticky z uhoľného dechtu.

Nežiaduce účinky
Toto farbivo je relatívne neškodné a bezpečné. Dlhodobé reprodukčné štúdie na myšiach nepreukázali žiadne negatívne účinky. U citlivých jedincov môže však spôsobiť vyrážku, svrbenie, nevoľnosť, zníženie krvného tlaku, a pod.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová