E122 - Azorubin

priemerne_ecko

 Menej vyhovujúce éčko - mierná toxicita (kvalitou 3,4)

Charakteristika
Syntetické červené farbivo, ktoré patria do skupiny tzv. Azofarbív.

Použitie
Používa sa v instantných polievkach, jogurtoch, marmelády, marcipánu, cukrovinkách, malinovkách, pudingoch, krupicu, zmrzlinách.

Výroba
Vyrába sa synteticky z kamennouhoľného dechtu.

Nežiaduce účinky
U človeka môže po požití vyvolať kožné reakcie. Je to spôsobené aktiváciou krvného obehu, ktorú spôsobí štiepne produkty Azorubinu. Dlhodobejšie štúdie sa uskutočnili len u myší, u ktorých bol dokázaný výskyt a prežívanie nádorov, žiadne iné ďalšie účinky. Štúdie, zaoberajúce sa vplyvom Azorubinu na reprodukciu a plodnosť u ľudí, nedokázali žiadne negatívne účinky. U detí môže spôsobiť hyperaktivitu. Táto informácia musí byť uvedená na obale výrobku azorubín obsahujúce.

Doplňujúce informácie
Pred vstupom SR do EÚ bola táto farbivá zakázaná, teraz sú však povolené. V USA je použitie Azorubinu zakázané. Vývoj azofarbív znamenal v chemickom priemysle veľký krok vpred. Využívajú sa ako nahrávacie vrsta prenosných médií CD alebo DVD (majú väčšinou sýto modrú farbu).


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie