E1102 - Glukosaoxidasa

priemerne_ecko

Menej vyhovujúce éčko - mierná toxicita (kvalitou 3,4)

Charakteristika
Ide o enzýmy, ktoré slúžia ako prostriedok na spracovanie múky alebo ako konzervačný prostriedok.

Použitie
Vzhľadom k tomu, že látka dokáže z hroznového cukru vytvoriť peroxid vodíka (veľmi účinná konzervačná látka), vie zvýšiť trvanlivosť rôznych nápojov, omáčok, a pod. Zlepšuje dobu skladovania vďaka schopnosti odstraňovanie glukózy a kyslíka z potravín. Urýchľuje zrenie múky. Ďalej sa používa v krmivách, orieškoch, raňajkových cereáliách, na výrobu sladidiel, aj.

Výroba
Vyrába sa extrakciou enzýmov z húb Aspergillus niger a pennicillium vypestovaných na melase.

Nežiaduce účinky
Látka je považovaná za bezpečnú. Pri najmenšom zahriatí alebo nesprávnom použití však hrozí potenciálne riziko pre alergikov.

Doplňujúce informácie
Táto látka nie je v EÚ povolená pre potravinárske využitie.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová