E1102 - Glukosaoxidasa

priemerne_ecko

Menej vyhovujúce éčko - mierná toxicita (kvalitou 3,4)

Charakteristika
Ide o enzýmy, ktoré slúžia ako prostriedok na spracovanie múky alebo ako konzervačný prostriedok.

Použitie
Vzhľadom k tomu, že látka dokáže z hroznového cukru vytvoriť peroxid vodíka (veľmi účinná konzervačná látka), vie zvýšiť trvanlivosť rôznych nápojov, omáčok, a pod. Zlepšuje dobu skladovania vďaka schopnosti odstraňovanie glukózy a kyslíka z potravín. Urýchľuje zrenie múky. Ďalej sa používa v krmivách, orieškoch, raňajkových cereáliách, na výrobu sladidiel, aj.

Výroba
Vyrába sa extrakciou enzýmov z húb Aspergillus niger a pennicillium vypestovaných na melase.

Nežiaduce účinky
Látka je považovaná za bezpečnú. Pri najmenšom zahriatí alebo nesprávnom použití však hrozí potenciálne riziko pre alergikov.

Doplňujúce informácie
Táto látka nie je v EÚ povolená pre potravinárske využitie.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie