E1404 - Oxidovaný škrob

zdrave_ecko

Vyhovujúce éčko - bez toxicity (kvalitou 1,2)

Charakteristika
Pri jeho výrobe dochádza k narušovaniu glukozidových väzieb a vznikajú karboxylové a karbonylové skupiny. Najmä karboxylové skupiny sú dôvodom ich stabilné tuhšie viskozity. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5kJ / g.

Použitie
Používa sa ako stabilizátor a zahusťovadlo. Vyrába sa z neho rôzne želé sladkosti, cukríky, chilli omáčky a podobné potraviny, u ktorých je vyžadovaná vyššia hustota ich konzistencie.

Výroba
Vyrába sa oxidáciou škrobových granúl, podobne ako bielený škrob.

Nežiaduce účinky
Podobne ako u normálneho škrobu nie sú známe žiadne negatívne účinky.

Doplňujúce informácie
Nie je stanovená hodnoty prijateľné denné dávky (ADI). V ČR (celej EÚ) je jeho použitie, okrem detskej výživy, v nevyhnutnom množstve povolené.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie