E132 - Indigotin ( Cl potravinárská modrá 1, Indigocarmine )
Absolútne nevyhovujúce éčko - vysoká toxicita (kvalitou 5 a viac)
Charakteristika
Jedná sa tmavo modré farbivo. Na svetle veľmi ľahko vybledne. V SR (celej EÚ) aj USA povolené na farbenie radu potravín.
Použitie
Používa sa pri výrobe nealkoholických nápojov, pekárskych výrobkov, cereálií, sladkostí, želé, mrazených dezertov, krémov, liekov, krmív pre zvieratá alebo parfumov. Ďalej sa využíva na vykonávanie obličkových testov alebo na testovanie mlieka.
Výroba
Indigotín sa získava z ázijského indigovníku, jeho spracovanie ale prebieha synteticky za prítomnosti modrých farbív (tie sa vyrábajú z uhoľného dechtu).
Nežiaduce účinky
Na základe štúdií, vykonaných na potkanoch, bol dokázaný vznik zhubného nádoru v mieste vpichu pod kožu. Pri ústnom podaní nebol zistený žiadny vedľajší účinok. V súvislosti s Indigotín prebiehajú rozsiahle vedecké diskusie, dostupné dáta však nie sú dostačujúce na to, aby sa dalo farbivo považovať za karcinogén. Môže však spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, vyšší krvný tlak, vyrážky a iné alergické reakcie.
Doplňujúce informácie
Prijateľná denná dávka 0-5 mg na 1 kg telesnej váhy.
Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová