E127 - Erythrosin ( Cl potravinárská červeň 14 )

priemerne_ecko

Menej vyhovujúce éčko - mierná toxicita (kvalitou 3,4)

Charakteristika
Červené farbivo. Bežná forma farbivá je hnedý prášok, ktorý v zmesi s vodou získa červenú farbu. Je hojne využívané v potravinách, kozmetike či liekoch.

Použitie
V EÚ iba ako prísada do kokteilových čerešní a ovocných šalátov s obsahom čerešní. Mimo EÚ - marmelády, želé, oblátky, limonády, cukrovinky. Ďalej tiež ako krmivo pre psov, zubné pasty, lieky, a i. V lekárstve nájde uplatnenie ako kontrastná látka pri vykonávaní röntgenov.

Výroba
Synteticky z kamennouhoľného dechtu

Nežiaduce účinky
Množstvo štúdií dokázalo vplyv na neurologické a reprodukčné zmeny na testovaných zvieratách (myšiach). Je nevhodné dlhodobo prekračovať hodnotu ADI - hodnota uvedená nižšie. Môže spôsobiť astmu, horúčky, hyperaktivitu, poruchy učenia, postihuje pečeň, srdce, rozmnožovacie orgány, štítnu žľazu, žalúdok. Existuje podozrenie karcinogenity.

Doplňujúce informácie
V EÚ je však jeho použitie značne obmedzené. V USA je povolené.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie