E1202 - Polyvinylpolypyrrolidon (Sieťovaný povidon, PVPP)

nebezpecne_ecko

 Absolútne nevyhovujúce éčko - vysoká toxicita (kvalitou 5 a viac)

Charakteristika
Polyvinylpyrolidón sa používa ako nosná látka, plnidlo alebo za účelom čírenia nápojov. Vyskytuje sa aj pod názvom "polyvidon".

Použitie
PVPP sa používa na výrobu tabliet, vína, piva, jablčného muštu, ako nosná látka v rôznych vitamínových a sladidlových zmesiach, ako pomocná látka v tabletkách alebo za účelom čírenia octu či nápojov. Ďalej sa používa do rôznych sprejov na vlasy.

Výroba
Vyrába sa synteticky polymerizáciou karboxylových kyselín pomocou žiarenia gama. Tieto látky sú ropného pôvodu.

Nežiaduce účinky
Nie sú oficiálne známe žiadne nežiaduce účinky. Doteraz však nie je vyriešený problém odstraňovanie tejto látky z tela. Po jej požití existuje podozrenie, že stopy tejto látky zotrvávajú v črevných uzlinách po dobu niekoľko mesiacov až rokov. Tieto látky v tele môžu spôsobiť poškodenie pľúc či obličiek, zvýšenú citlivosť pokožky, dermatitídu. Štúdia na potkanoch dokazujú zvýšené riziko vzniku nádorov.

Doplňujúce informácie
V celej EÚ je používanie látky povolené na uvedené účely, s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie látky povolené.


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová