E100 - Kurkumín

zdrave_ecko

Vyhovujúce éčko - bez toxicity (kvalitou 1,2)

Charakteristika
Kurkumín je prírodné farbivo sýto žltej až oranžovej farby. Dáva jedlám mierne horkastú a drevnatú chuť. Zámerne zamieňaný za drahý šafran. Verne nahrádza žltú farbu vajec u pečiva.

Použitie
Turmerik aj kurkumín majú svoje miesto v tradičnej ázijskej kuchyni. Typicky sa vyskytuje v kari korenie, karí pastách, vanilkových pudingoch, vanilkových dezertoch, žuvačkách, jogurtoch, syroch, zmrzlinách, instantných polievkach, horčica, nealko nápojoch a margarínoch. Bežne je použité v zmesiach s alkoholom či polysorbáty (E432 - E463). V priemysle nájde uplatnenie u farbenie dreva, lakov, pri výrobe papiera, mastí alebo vosku.

Výroba
Získava sa z čerstvých a sušených podzemkov alebo koreňov turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa), čo je rastlina príbuzná zázvoru. Je dovážaný z Číny, Indie a Pakistanu. Pre extrakciu čistého kurkumínu sa používajú organické rozpúšťadlá.

Nežiaduce účinky
U zdravého človeka nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Môže dráždiť pokožku. Odporúča sa neprekračovať denný limit 0-0,5 mg na kg telesnej váhy. Je vhodné vyhýbať sa jeho konzumácii pri pečeňových a žlčníkových problémoch, v tehotenstve a ďalej pri poruchách zrážanlivosti krvi alebo pri problémoch s počatím. V niektorých prípadoch sa dokázala účinnosť extraktu na štítnu žľazu ošípaných. Znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí protinádorovo a protizápalovo. Znižuje riziko vzniku srdcového zlyhania. Podporuje trávenie ..

Doplňujúce informácie
Celý rad výrobcov týmto farbivom nahrádza tartrazín (E102).


Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie