E100 - Kurkumín
Vyhovujúce éčko - bez toxicity (kvalitou 1,2)
Charakteristika
Kurkumín je prírodné farbivo sýto žltej až oranžovej farby. Dáva jedlám mierne horkastú a drevnatú chuť. Zámerne zamieňaný za drahý šafran. Verne nahrádza žltú farbu vajec u pečiva.
Použitie
Turmerik aj kurkumín majú svoje miesto v tradičnej ázijskej kuchyni. Typicky sa vyskytuje v kari korenie, karí pastách, vanilkových pudingoch, vanilkových dezertoch, žuvačkách, jogurtoch, syroch, zmrzlinách, instantných polievkach, horčica, nealko nápojoch a margarínoch. Bežne je použité v zmesiach s alkoholom či polysorbáty (E432 - E463). V priemysle nájde uplatnenie u farbenie dreva, lakov, pri výrobe papiera, mastí alebo vosku.
Výroba
Získava sa z čerstvých a sušených podzemkov alebo koreňov turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa), čo je rastlina príbuzná zázvoru. Je dovážaný z Číny, Indie a Pakistanu. Pre extrakciu čistého kurkumínu sa používajú organické rozpúšťadlá.
Nežiaduce účinky
U zdravého človeka nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Môže dráždiť pokožku. Odporúča sa neprekračovať denný limit 0-0,5 mg na kg telesnej váhy. Je vhodné vyhýbať sa jeho konzumácii pri pečeňových a žlčníkových problémoch, v tehotenstve a ďalej pri poruchách zrážanlivosti krvi alebo pri problémoch s počatím. V niektorých prípadoch sa dokázala účinnosť extraktu na štítnu žľazu ošípaných. Znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí protinádorovo a protizápalovo. Znižuje riziko vzniku srdcového zlyhania. Podporuje trávenie ..
Doplňujúce informácie
Celý rad výrobcov týmto farbivom nahrádza tartrazín (E102).
Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová