E102 - Tartrazin
Absolútne nevyhovujúce éčko - vysoká toxicita (kvalitou 5 a viac)
Charakteristika
Tartrazín = žltej farby. Jedná sa o svetle oranžový prášok, rozpustný vo vode aj v alkohole. V SR (EÚ) je toto farbivo je povolené na farbenie mnohých druhov potravín.
Použitie
Používa sa v ovocných džúsoch, čokoládach, konzervovanom ovocí, hrášku, plechovkových omáčkach, v korení, polievkach, horčicu, cukrovinkách či zmrzline. Priemyselne v syntetických farbách alebo na farbenie krmív pre zvieratá alebo zdravotných piluliek. V posledných rokoch je snaha jeho používanie obmedziť.
Výroba
Získava sa synteticky z kamennouhoľného dechtu.
Nežiaduce účinky
Bolo zistené, že 0,1% populácie nie je schopné znášať tartrazín. U jednotlivcov môžu nastať po jeho príjme príznaky podobné sennej nádche (nádcha, kašeľ, bolesti hlavy, atď.). Výskumy ukazujú, že niektorí ľudia po požití tartrazínu trpí žihľavkou, astmou, alergickými reakciami či tvorbou akné. Ľudia alergickí na aspirín, sú tiež pravdepodobne alergickí na tartrazín. Výsledky výskumu Washingtonskej univerzity naznačujú, že je tartrazín potencionálny pôvodcu kožných nádorov. Možným dôsledkom požívanie tartrazínu je aj vznik detské hyperaktivity.
Doplňujúce informácie
Súčasný výskum sa prikláňa k jeho obmedzeniu, vo väčšine krajín je však povolený.
Zdroj:
Databáza: CEFF Certified E-Friendly Food
Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová
Jedlo na prvom mieste, Melissa Hartwigová a Dallas Hartwig
Vieš čo ješ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm
Víme, co jíme?, aneb, Průvodce "Éčky" v potravinách, T.Vrbová