BEWIT Olej z pestreca mariánskeho BIO 250ml
Popis
100% pure and natural
Všetky zložky obsiahnuté v produkte sú 100% čisté a prírodné, nesyntetické.
BIO olej z pestreca mariánskeho s jedinečnými výživovými vlastnosťami
Tento za studena lisovaný olej z pestreca mariánskeho vyniká jemnou, ľahko horkastou chuťou. Výborne ním dochutíte šalátové zálievky, nátierky a rôzne dipy. Pre jeho jedinečné výživové vlastnosti ho môžete užívať aj priamo, takzvane „na lyžičku”.
História
Prvé zmienky v spisoch už zo starovekého Grécka
Zrejme najstaršia zmienka o pestrofarebnom pestreci mariánskom sa zachovala v spisoch významného vedca Theofrasta, ktorý bylinám a ich účinkom doslova zasvätil svoj život. Z olejnatých semien pestreca a ďalších bylín vyvinul čistiace tonikum, ktoré sa predpisovalo ľuďom s pečeňovými neduhmi.[1, 2]
Na názory Theofrasta postupne nadviazal aj Gaius Plinius Secundus, ktorý svoje poznatky o podporných účinkoch pestreca podrobne zaznamenal do prírodovednej encyklopédie s názvom Naturalis Historia. [3]
Poznatky oboch významných osobností neprišli nazmar
Záznamy poslúžili ako východiskový bod pre skupinu nemeckých vedcov, ktorí zo semienok prvýkrát izolovali hlavnú účinnú látku – Silymarín. Tá je od roku 1968 oficiálne uznávanou látkou. [1, 2, 3]
Proces spracovania
Lisovaný za studena
Pestrec mariánsky (Silybum marianum L.) je nenáročnou bylinou, pôvodom zo stredomoria. Z jeho nádherne purpurových kvetov sa koncom leta uvoľňujú suché nepukavé semienka, z ktorých sa získava výsledný olej. A to veľmi šetrným spôsobom - lisovaním za studena.
Zloženie a vlastnosti
Zloženie oleja z pestreca mariánskeho je tvorené najmä nenasýtenými mastnými kyselinami, z ktorých je v najväčšom množstve zastúpená esenciálna kyselina linolová.
Na základe nízkych teplôt lisovania a vynechania procesu rafinácie je vo výslednom oleji zachované maximálne množstvo cenných bioaktívnych zlúčenín, vitamínov, provitamínov a ďalších prospešných látok.
Použitie
Šalátové zálievky, nátierky, rôzne dipy, na chlieb aj „na lyžičku”
Olej zo semienok pestreca mariánskeho má jemnú, ľahko horkastú chuť. Výborne ním dochutíte šalátové zálievky, nátierky a rôzne dipy. Výborná je aj jeho kombinácia s chrumkavým chlebom alebo iným obľúbeným pečivom.
Vhodný aj na priamu konzumáciu, takzvane „na lyžičku“.
Na zachovanie všetkých obsiahnutých látok je ideálne, aby ste tento olej podávali so studenými, prípadne vychladnutými pokrmami.
Dávkovanie
Denný príjem oleja z pestreca mariánskeho: 3–5 ml (1–2 čajové lyžičky). Začnite dávkou 3 ml (1 čajová lyžička), minimálne 15 minút pred jedlom. Zapite pohárom vody. Počas 14 dní dávku postupne zvyšujte na 5 ml (2 čajové lyžičky).
Upozornenie:
Neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Výrobok nie je určený na náhradu pestrej a vyváženej stravy. Nevhodné pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy.
Krajina pôvodu
Nemecko
Zdroje
[1] Z. TOKLU, Hale et al., 2008. Silymarín, Antioxidant Component of Silybum marianum, Prevents Sepsis-Induced Acute Lung and Brain Injury. Journal of Surgical Research. 145(2), 214-222.
[2] SHAKER, E., H. MAHMOUD a S. MNAA, 2010. Silymarín, antioxidant a Silybum marianum extracts prevent liver damage. Food and Chemical Toxicology. 48(3), 803-806.
[3] BAHMANI, Mahmood et al., 2015. Silybum marianum: Beyond Hepatoprotection. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. 20(4), 292-301.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.