BEWIT Konopný olej BIO
Popis
100% pure and natural
Všetky zložky obsiahnuté v produkte sú 100% čisté a prírodné, nesyntetické.
História
Všetko sa začalo v ďalekej Číne
Objaviteľmi tejto sýto zelenej rastliny sú bezpochyby Číňania. Vtedajší cisár Chen Nung zaznamenal informáciu o neuveriteľnom pôsobení konope do prvého čínskeho liekopisu, čím strhol lavínu obrovského záujmu nielen vtedajších čínskych lekárov. A ako to už tak býva, na základe migrácie kočovných národov a overených skúseností sa povedomie o tejto posvätnej rastline rozptýlilo do celého sveta.
Rastlina sa stala obľúbenou aj pre svoj rýchly rast a bezozbytkové využitie. Chutné a vysoko výživné konopné semená sa pridávali do všelijakých pokrmov. S príchodom prvých lisov sa semená lisovali na cenný a všestranne používaný olej. Sýto zelené listy slúžili na prípravu hojivých bylinných mastí a obkladov. Zo zvyšných častí sa vyrábalo konopné vlákno – vysoko odolný materiál na výrobu lán a sietí.
Záujem o konopný olej sa neustále zvyšuje, a to nielen u nadšených spotrebiteľov, ale aj u výrobcov doplnkov stravy na čisto prírodnej báze.
Pestovanie a pôvod
Konope je rastlina s nízkym dopadom na životné prostredie
Rastlina konope je preslávená najmä pre svoj veľmi rýchly rast a pomerne veľkú odolnosť, pre ktorú nie sú potrebné žiadne pesticídy a herbicídy. To z nej robí plodinu s nízkym dopadom na životné prostredie. Už po 120 dňoch od zasadenia sa konope zberá a oválne semienka sa následne šetrne lisujú na výsledný konopný olej.
Náš konopný olej z Rumunska je BIO certifikovaný.
Zloženie a vlastnosti
Jeden z najlepších zdrojov polynenasýtených mastných kyselín
Konopný olej je typický svojou výraznou bylinnou chuťou a vôňou. Jeho farba je svetlo až tmavo zelená, a to vďaka chlorofylu, ktorý počas lisovania semienok prechádza do výsledného oleja.
Konopný olej je tiež významným zdrojom v tuku rozpustných vitamínov, minerálov, prírodných farbív a ďalších fytolátok, ktoré sú zodpovedné za jeho výnimočné vlastnosti.
Ďalej sa konopný olej radí do skupiny rastlinných olejov s ideálnym pomerom esenciálnych a polynenasýtených mastných kyselín (pomer zodpovedá tradičnej japonskej a stredomorskej strave). Obsah polynenasýtených mastných kyselín tvorí dokonca až 80%, čo z konopného oleja robí jeden najlepších zdrojov polynenasýtených mastných kyselín vôbec.
Použitie
Bylinná chuť a vôňa do studenej kuchyne
Za studena lisovaný konopný olej sa vyznačuje výraznou bylinnou chuťou a vôňou. Svoje využitie má predovšetkým v studenej kuchyni, pretože jeho telu prospešné látky sú citlivé na vyššie teploty. Výborný je v kombinácii s čerstvou zeleninou. Dochutiť ním môže aj rôzne nátierky a vychladnuté pokrmy, ktorým dodáva sviežu farbu a zvýrazňuje obsiahnuté chute.
Zdroje
S. BORHADE, Shobha, 2013. Chemické zloženie a charakte rizácia hempu (Cannabis sativa) Seed oil and essential fatty acids by HPLC Method. Scholars Research Library [online]. 5(1), 5 – 8 [cit. 2020 – 11 – 11]. Dostupné z: www.scholarsresearchlibrary.com
FARINON, B. et al., 2012. Seed of Industrial Hemp (Sativa L. Cannabis): Nutričné kvality a potenciálne funkcie pre ľudské zdravie a výživu. Nutrients. (12), 1935-1994.
BONINIA, Sara Anna et al., 2018. Cannabis sativa: Comprehensive ethnopharmacological review of farmaceutický závod s long history. Journal of Ethnopharmacology. 5(227), 300-315.
LEONARD, William et al., 2020. Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications. COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY. 19(1), 282-308.
CROCQ, Marc-Antoine, 2020. História z cannabisu a endocannabinoidového systému. Dialogues Clin Neuroscience. 22(3), 223-228.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.