BEWIT Kakaové maslo, 200 G
Popis
História
História kakaových bôbov siaha až do čias Májov a Aztékov, ktorí nimi obohacovali rôzne pokrmy a pochutiny. Obzvlášť obľúbeným bol horúci nápoj "chocolat", ktorý si pripravovali v slávnostných chvíľach. Vďaka vysokému obsahu fytochemikálií a ďalších telu prospešných látok je zrejmé, prečo boli práve kakaové bôby považované za potravu bohov. Samotné kakaové bôby boli také cenné, že slúžili dokonca ako platidlo.
Pôvod a pestovanie
Krajinou pôvodu je Peru, ktorá vďaka svojej lokalizácii poskytuje kakaovníku ideálne podmienky pre správny rast. Keďže je kakaovník tropickou rastlinnou, darí sa mu iba v oblastiach s vysokou teplotou a tiež vysokou vlhkosťou vzduchu, ktorá tu dosahuje až 80%. Tento vždyzelený strom je veľmi citlivý na slnečný svit a vietor, teda je pestovaný pod tieňom banánovníkov, kokosových paliem a iných tropických stromov, ktoré sú preto nazývané kakaovníkovými matkami. Na výrobu kakaového masla sa používajú semená známe ako kakaové bôby. Semená slúžia rastlinám predovšetkým na rozmnožovanie. Z rozptýlených semien následne vyrastajú nové rastliny, a to je jeden z dôvodov, prečo sú semená také bohaté na živiny.
Postup výroby
Surovinou na výrobu kakaového masla sú kakaové bôby. Vylúpaním a rozdrvením kakaových bôbov vzniká tzv. kakaová hmota. Lisovaním kakaovej hmoty je získané kakaové maslo svetlo žltej farby. Po stuhnutí je kakaové maslo vo forme nasekaných kúskov – viď fotka na etikete balenia → predajné balenie.
Zloženie a vlastnosti
Kakaové maslo je rastlinný tuk vyznačujúci sa lahodnou chutou a vôňou. Ide o prirodzený zdroj vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok. Zastúpenie jednotlivých mastných kyselín v kakaovom masle, sa od ostatných rastlinných olejov líši. V závislosti na pomere obsiahnutých nasýtených a nenasýtených mastných kyselín je kakaové maslo za izbovej teploty tuhé a topí sa pri teplotách nad 28 °C. V ústach sa pozvoľna rozplýva, a preto je ideálnym tukom na výrobu čokolád vysokej kvality.
Návod na použitie
Kakaové maslo je možné použiť na prípravu domácich čokolád, koláčov, dezertov a sušienok. Svoje zastúpenie má aj v slanej kuchyni, pretože je vhodné na vyprážanie.
Na záver
- Bez cukru
- Bez soli
- 100% prírodný výrobok
- Vhodný pre vegánov
- Bez GMO
Zloženie: 100% theobroma cocoa seed butter (kakaové maslo)
Pôvod: Peru
Balenie: 200 g
Zdroje:
[1] L. DILLINGER, Teresa et al., 2000. Kultúrna história medicíny a rituálne využitie čokolády. The Journal of Nutrition. 130(8), 2057-2072.
[2] M. MUSTIGA, Guiliana et al., 2019. Identifikácia klimatických a genetických faktorov Táto kontrola tlmí zásoby a chutné pôsobenie teobrómy cacao L. Beans. Frontiers in Plant Science. 1159–1169.
[3] BAYEŠ-GARCÍA, Laura et al., 2019. Crystallization and Melting Behavior of Cocoa Butter in Lipid Bodies of Fresh Cacao Beans. Crystal Growth & Design. 19(7), 4127 – 4137.
[4] ŻYŻELEWICZ, Dorota et al., 2014. Tokohery v cocoa butter obtained z cocoa bean pečené v rôznych tvaroch a pod rôznymi procesmi parametrov. Food Research International. 63©, 390–399.
[5] ORACZ, Joanna, Ewa NEBESNY a Dorota ŻYŻELEWICZ, 2014. Účinok rastúcich podmienok na tuku, tokoherol, a phytosterol obsah a antioxidant schopnosť lipidovej fraccie z kokosa fazuľa rôznych teobrómu cacao. European Journal of Lipid Science and Technology. 116(1), 1002-1014.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať hodnotenie. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.