BEWIT Kakaové maslo, 200 G

 
Novinka Zväčšiť
 

100% prírodné kakaové maslo bez cukru a soli. Možno použiť na prípravu domácich čokolád, koláčov, dezertov a sušienok. Svoje zastúpenie má aj v slanej kuchyni, pretože je vhodné aj na vyprážanie.

Dostupnosť Posielame do 5 dní
8 €    
Kód tovaru 1384
Značka Bewit
Kategória Kakaové výrobky
 

História

História kakaových bôbov siaha až do čias Májov a Aztékov, ktorí nimi obohacovali rôzne pokrmy a pochutiny. Obzvlášť obľúbeným bol horúci nápoj "chocolat", ktorý si pripravovali v slávnostných chvíľach. Vďaka vysokému obsahu fytochemikálií a ďalších telu prospešných látok je zrejmé, prečo boli práve kakaové bôby považované za potravu bohov. Samotné kakaové bôby boli také cenné, že slúžili dokonca ako platidlo.

Pôvod a pestovanie

Krajinou pôvodu je Peru, ktorá vďaka svojej lokalizácii poskytuje kakaovníku ideálne podmienky pre správny rast. Keďže je kakaovník tropickou rastlinnou, darí sa mu iba v oblastiach s vysokou teplotou a tiež vysokou vlhkosťou vzduchu, ktorá tu dosahuje až 80%. Tento vždyzelený strom je veľmi citlivý na slnečný svit a vietor, teda je pestovaný pod tieňom banánovníkov, kokosových paliem a iných tropických stromov, ktoré sú preto nazývané kakaovníkovými matkami. Na výrobu kakaového masla sa používajú semená známe ako kakaové bôby. Semená slúžia rastlinám predovšetkým na rozmnožovanie. Z rozptýlených semien následne vyrastajú nové rastliny, a to je jeden z dôvodov, prečo sú semená také bohaté na živiny.

Postup výroby

Surovinou na výrobu kakaového masla sú kakaové bôby. Vylúpaním a rozdrvením kakaových bôbov vzniká tzv. kakaová hmota. Lisovaním kakaovej hmoty je získané kakaové maslo svetlo žltej farby. Po stuhnutí je kakaové maslo vo forme nasekaných kúskov – viď fotka na etikete balenia → predajné balenie.

1659515622-cocoa-better-

Zloženie a vlastnosti

Kakaové maslo je rastlinný tuk vyznačujúci sa lahodnou chutou a vôňou. Ide o prirodzený zdroj vitamínov, minerálov a ďalších telu prospešných látok. Zastúpenie jednotlivých mastných kyselín v kakaovom masle, sa od ostatných rastlinných olejov líši. V závislosti na pomere obsiahnutých nasýtených a nenasýtených mastných kyselín je kakaové maslo za izbovej teploty tuhé a topí sa pri teplotách nad 28 °C. V ústach sa pozvoľna rozplýva, a preto je ideálnym tukom na výrobu čokolád vysokej kvality.

Návod na použitie

Kakaové maslo je možné použiť na prípravu domácich čokolád, koláčov, dezertov a sušienok. Svoje zastúpenie má aj v slanej kuchyni, pretože je vhodné na vyprážanie.

1589474713-kakaove-maslo-bewit-cocoa-butter-detail-3

Na záver

  • Bez cukru
  • Bez soli
  • 100% prírodný výrobok
  • Vhodný pre vegánov
  • Bez GMO

 

Zloženie: 100% theobroma cocoa seed butter (kakaové maslo)

Pôvod: Peru

Balenie: 200 g

Zdroje:

[1] L. DILLINGER, Teresa et al., 2000. Kultúrna história medicíny a rituálne využitie čokolády. The Journal of Nutrition. 130(8), 2057-2072.

[2] M. MUSTIGA, Guiliana et al., 2019. Identifikácia klimatických a genetických faktorov Táto kontrola tlmí zásoby a chutné pôsobenie teobrómy cacao L. Beans. Frontiers in Plant Science. 1159–1169.

[3] BAYEŠ-GARCÍA, Laura et al., 2019. Crystallization and Melting Behavior of Cocoa Butter in Lipid Bodies of Fresh Cacao Beans. Crystal Growth & Design. 19(7), 4127 – 4137.

[4] ŻYŻELEWICZ, Dorota et al., 2014. Tokohery v cocoa butter obtained z cocoa bean pečené v rôznych tvaroch a pod rôznymi procesmi parametrov. Food Research International. 63©, 390–399.

[5] ORACZ, Joanna, Ewa NEBESNY a Dorota ŻYŻELEWICZ, 2014. Účinok rastúcich podmienok na tuku, tokoherol, a phytosterol obsah a antioxidant schopnosť lipidovej fraccie z kokosa fazuľa rôznych teobrómu cacao. European Journal of Lipid Science and Technology. 116(1), 1002-1014.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.