S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

NOVINKY

arr3Zdravie doručenéZdraviedorucene.sk je odkazom pre ľudí, ktorým záleží na ich zdraví, na ich vzťahoch, na okolí,... arr3Koreň Maca pre zvýšenie energie, lepšiu náladu aj búrlivejší sexSpôsobuje vám ranné vstávanie bolestné muky? Cítite ráno čo ráno únavu a nedostatok energie?... arr3Poradňa lekáraNechajte si poradiť odborníkom a navštívte našu odbornú poradňu lekára, kde na vaše otázky a...

Najpredávanejší

naša cena 30,80 €
skladom

Úvod » VITAMÍNY - MINERÁLY zoznam » Vitamíny skupiny A, B, C, D, E

Vitamíny skupiny A, B, C, D, E

Vitamíny skupiny A

 

  • Charakteristika: Vitamín A sa považuje za „očný" vitamín a tiež dôležitý antioxidant. Patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Nedostatok vitamínu A sa prejavuje šeroslepotou, zvýšeným rizikom infekcie, dýchacími ťažkosťami, poškodením zraku a v extrémnych prípadoch aj slepotou.

  • Forma vitamínu A: retinol

  • Účinky na organizmus: Nevyhnutný pre rast a bunkový vývoj, zrak a imunitné funkcie. Pomáha udržiavať zdravú kožu a sliznice dýchacích, tráviacich a močových ciest. Karotén sa môže v organizme správať ako dôležitý antioxidant.

  • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: mrkva, tekvica, marhule, cukrový melón, zelená listová zelenina.

  • Odporúčaný denný príjem: Denná doporučená dávka pre deti vo veku 7-10 rokov: 250I.U., 4-6rokov: 170 I.U., 1-3 roky: 140 I.U. Pre pokrytie doporučenej dennej dávky postačí napríklad 100 g nebo marhúľ , 25 g vareného špenátu nebo jedna čajová lyžička rybieho oleja.

  • Čo ste možno nevedeli... Jeho hlavným zdrojom je plnotučné mlieko. Vitamín A sa môže vytvárať priamo v organizme z farbív karotínov, ktoré tvoria súčasť pestro sfarbeného ovocia, akým si marhule či maliny.

     

    Obrázok

Vitamíny skupiny B

Charakteristika:

Vitamíny skupiny B za dlho pokladali za iba jeden vitamín, no časom sa zistili ich rozdiely v chemickej štruktúre, mierne odlišný účinok v organizme a zdroje v potrave. Ich základná a spoločná vlastnosť spočíva v tom, že sa zúčastňujú na uvoľňovaní energie v organizme. Ich spotreba výrazne stúpa pri zvýšenej psychickej alebo fyzickej záťaži, keď je potrebné zvýšiť príjem týchto vitamínov.

Formy vitamínu B:

B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12

B1 - Tiamín

  • Charakteristika: Vitamín B1, často prezývaný ako tiamín je nevyhnutný na získavanie energie zo sacharidov, tukov a alkoholu. Pri nedostatku vitamínu B sa typicky vyskytuje strata chuti do jedla.

  • Účinky na organizmus: Podstatný význam tiamínu spočíva v jeho stimulujúcom účinku na nervovú sústavu. Bráni tvorbe toxických látok v tele, hlavne tých, ktoré môžu poškodzovať srdce a nervovú sústavu.

  • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: strukoviny a obohatené obilniny, kukurica, zemiaky, slivky, hrozno

  • Odporúčaný denný príjem: 1,4 mg

  • Čo ste možno nevedeli... Pri varení sa stráca približne polovica tiamínu, záchranou sú však zdroje v zemiakoch, ktoré sa varia v šupke.

B2 - Riboflavín

  • Charakteristika: Ďalší dôležitý vitamín zo skupiny B, ktorý má taktiež za úlohu uvoľňovanie energie z potravy. Je tiež nevyhnutý pre správnu funkciu vitamínu B6 a niacínu. Človek nemá veľkú možnosť uskladniť väčšie množstvo riboflavínu, preto musíme zabezpečovať pravidelnú dennú dávku.

  • Účinky na organizmus: Riboflavín je dôležitý pre dobrý stav kože, očí, funkciu srdca a ďalších orgánov. Zúčastňuje sa na viacerých chemických reakciách v organizme, jeho nedostatok sa prejavuje popraskaním pier, zápalmi ústnych kútikov a ťažkostí pri prehĺtaní.

  • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: sušené ovocie, čerešne, marhule, čierne ríbezle, kiwi, broskyne, brokolica, špenát, žerucha, vlašské orechy

  • Odporúčaný denný príjem: Pre deti vo veku 7-10 rokov: 13 mg, 4-6 rokov: 12 mg, 1-3 rokov: 5-9 mg.

  • Čo ste možno nevedeli: Riboflavín je dosť stabilný pri varení, no ničí sa pri státí mlieka a na slnečnom svetle.

B3

  • Charakteristika: Vo vode rozpustný vitamín, silno citlivý na teplo, skladovaný len vo veľmi malých množstvách. Nedostatok sa prejavuje poruchami spánku, zníženou koncentráciou, pocitmi strachu, nervozitou až depresiou.

  • Účinky na organizmus: podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.

  • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: hrozno, grepy, broskyne, jahody, mrkva, karfiol, petržlenová vňať, zemiaky, červená paprika.

  • Odporúčaný denný príjem: Odporúča sa od 9 do 16 mg pre deti.

  • Čo ste možno nevedeli: Vitamín B3 prispieva k útlmu tvorby cholesterolu. Je potrebný pre hojenie rán.

     

    Obrázok

B5 - Kyselina pantoténová

  • Charakteristika: Tento vitamín je veľmi dôležitý pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľný pre syntézu hormónov a cholesterolu.

  • Účinky na organizmus: Hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov, sacharidov a rôznych aminokyselín a pri syntéze mastných kyselín, cholesterolu a látok odvodených od steroidov.

  • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: melóny, citróny, maliny, brokolica, karfiol, zeler

  • Odporúčaný denný príjem: 6 mg/deň

  • Čo ste možno nevedeli: Názov je odvodený od gréckeho slova pantos - všadeprítomný. A je to doslova tak, pretože ju nájdeme vo všetkých tkanivách ľudského tela a jej funkcia je nezastupiteľná.

B6 - Pyridoxín

  • Charakteristika: Vitamín B6 pomáha uvoľňovať energiu z bielkovín, je dôležitý pre imunitné funkcie organizmu, pre nervový systém a tvorbu červených krviniek.

  • Účinky na organizmus: Vitamín B6 hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry.

  • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: banány, sója, orechy, zelená a listová zelenina

  • Odporúčaný denný príjem: 1,3mg/deň

  • Čo ste možno nevedeli: B6 znižuje napätie svalov, pôsobí proti kŕčom a močopudne.

B9 - Kyselina listová

  • Charakteristika: Patrí medzi najvýznamnejšie vitamíny. Kyselina listová je prirodzene sa vyskytujúca látka, ktorá je dôležitá pre tvorbu DNA a syntézu RNA (tzv. nukleových kyselín), ktoré sú dôležité pre rast a delenie všetkých buniek v organizme.

  • Účinky na organizmus: Je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek, liečbu chudokrvnosti a zdravý vývoj buniek.

  • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: hrášok, šošovica, pomaranče, ananás, mandarinky, jahody, repa, brokolica , ružičkový kel, špenát, fazuľa, šošovica, hrach

  • Odporúčaný denný príjem: 100µg

  • Čo ste možno nevedeli: Kyselina listová je vitamín prospievajúci nervovému systému a jej užívanie môže napomôcť k celkovému emocionálnemu zdraviu. Zvýšenú pozornosť jeho užívaniu by mali venovať ľudia pod neustálym stresom.

B12

  • Charakteristika: Vitamín B12 je vo vode rozpustný vitamín, ktorý vo veľkej miere podlieha deštrukcii pri výrobe potravín a príprave jedál.

  • Účinky na organizmus: Je dôležitý pre metabolizmus, nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému.

  • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: kyslá kapusta, sójové bôby, morské riasy

  • Odporúčaný denný príjem: 3 mg

  • Čo ste možno nevedeli: Viac vitamínu B12 je treba v tehotenstve a v období dojčenia, pri prísnom vegetariánstve, zlej výžive a pri poruchách vstrebávania.

     

    Vitamíny skupiny C

    • Charakteristika: Dôležitý ako antioxidant v organizme. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu. Nedostatok sa prejavuje únavou, stratou chuti do jedla, bolesťami kĺbov, zápalmi ďasien, pomalým hojením rán a zvýšenou vnímavosťou na infekcie.

    • Formy vitamínu C: kyselina askorbová

    • Účinky na organizmus: Potrebný na tvorbu kolagénu (bielkoviny nevyhnutnej pre zdravé zuby, kosti, ďasná, chrupavky a kožu), posilňuje imunitný systém a napomáha hojeniu rán a krvotvorbe. Pomáha pri absorpcii železa z potravy.

    • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: citrusové plody, jahody, kivi, čierne ríbezle, papaya, jablká, paprika, paradajky, petržlen, zemiaky, kapusta, karfiol

    • Odporúčaný denný príjem: Denná doporučená dávka pre deti staršie ako 3 roky: 35-45 mg

    • Čo ste možno nevedeli... Aj keď vitamín C nezabráni nachladnutiu, pomáha znížiť závažnosť príznakov, podporuje celkovo dobrý stav zdravia a chráni telo pred infekciami, traumami a stresom.

       

      Vitamíny skupiny D

      • Charakteristika: Podstatné množstvo vitamínu D si dokáže naše telo vytvoriť kontaktom slnečného žiarenia s pokožkou. Na pokrytie potrebnej dávky stačí vystaviť tvár a paže slnku, 3x týždenne, po dobu cca 15 minút. Vitamín D je rozpustný v tukoch. Nedostatok sa prejavuje svalovou slabosťou, svalovým napätím, mäknutím kostí, čo vedie k bolestiam a zlomeninám. U malých detí aj k deformáciám kostry.
      • Formy vitamínu D: D1, D2, D3, D4,D5
      • Účinky na organizmus: Nenahraditeľný na vstrebávanie vápnika a fosforu, na tvorbu kostí a zubov. Podieľa sa na správnej funkcii kože. Jeho potreba je vyššia najmä v detstve.
      • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: Vitamín D sa nachádza hlavne v živočíšnych zdrojoch - rybí tuk a pečeň, obohatený umelý tuk, vajcia, tuniak, losos, sardinky.
      • Odporúčaný denný príjem: Denná doporučená dávka pre deti: 400 I.U. (10 mcg)
      • Čo ste možno nevedeli... Vitamín D je nesmierne dôležitý pre správne využívanie vápnika v tele pre tvorbu a funkciu kostí. U detí by preto nemal v žiadnom prípade chýbať, inak hrozí, že kosti budú rásť nesprávne, budú mäkké alebo sa budú ľahko lámať. Dostatočná zásoba vitamínu D Vám po návrate zo slnkom prežiarených pláží vydrží asi 3 týždne.

       

      Obrázok

      Vitamíny skupiny E

      • Charakteristika: Spolu s vitamínom C je veľmi dôležitým antioxidantom. Chráni telo pred voľnými radikálmi. Spomaľuje starnutie a zvyšuje odolnosť ľudského organizmu.
      • Forma vitamínu E: tokoferol
      • Účinky na organizmus: Ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanín. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív preto je pridávaný do kozmetických prípravkov, ďalej má močopudné účinky a znižuje krvný tlak. Má účinok na plodnosť a potenciu.
      • Ovocie a zelenina, v ktorých ho nájdeme: obilné klíčky a ich olejové výťažky, sójové bôby, zelená listová zelenina
      • Odporúčaný denný príjem: Denná doporučená dávka pre deti vo veku 11-14 rokov: 8 mg, 7-10 rokov: 7 mg, 4-6 rokov: 6 mg, 1-3 rokov: 5 mg
      • K pokrytiu doporučeného množstva cca 7 mg stačí jedna lyžička slnečnicového alebo sójového oleja, 100 g sójových bôbov alebo hrachu, dve lyžice mandlí (30 g).
      • Čo ste možno nevedeli... Činnosť vitamínu E podporuje vitamín C a selén. Zmrazené alebo konzervované potraviny či dlhodobé skladovanie množstvo vitamínu E v potravinách znižuje. Jeho nedostatok býva príčinou zlyhania nervového systému a svalov.
Usporiadať podľa 
Výrobca  


naša cena 28,00 €

skladom

ZTQxNWRjY