S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

NOVINKY

arr3Zdravie doručenéZdraviedorucene.sk je odkazom pre ľudí, ktorým záleží na ich zdraví, na ich vzťahoch, na okolí,... arr3Koreň Maca pre zvýšenie energie, lepšiu náladu aj búrlivejší sexSpôsobuje vám ranné vstávanie bolestné muky? Cítite ráno čo ráno únavu a nedostatok energie?... arr3Poradňa lekáraNechajte si poradiť odborníkom a navštívte našu odbornú poradňu lekára, kde na vaše otázky a...

Najpredávanejší

naša cena 30,80 €
skladom

Vitamín D

Vitamín D

Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika, čo je základom pre zdravý vývoj zubov a kostí. Tento vitamín takisto pomáha udržať primerané hladiny vápnika a fosforu v krvi. Vitamín D je obsiahnutý predovšetkým v syroch, masle, margarínoch, smotane, obohatenom mlieku, rybách a obohatených cereáliách. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mäknutiu kostí a krivici.

Definícia:

Synonymum: kalciferoly
Nazýva sa tak skupina v tukoch rozpustných látok, regulujúcich metabolizmus vápniku a fosfátu, chemicky príbuzných steroidom. Kalciferoly môžu byť skladované v pečeni a koži. Vitamín D môže byť v tele syntetizovaný z cholesterolu, nie je teda vitamínom v pravom zmysle slova.
Najdôležitejšie kalciferoly: ergokalciferol (vitamín D2) z rastlín a cholekalciferol (vitamín D3) pôvodom zo zvierat sú produkované účinkom ultrafialového žiarenia v koži z prekurzorov, ktorými sú ergosterol a 7-dehydrocholesterol. Biologicky aktívnou formou je 1,25 dihydrocholekalciferol.

Biochemická funkcia:

  • regulácia metabolizmu vápniku a fosfátu:
  • v čreve (zvýšenie absorpcie vápniku a fosfátu)
  • v ľadvinách (zvýšenie reabsorpcie vápniku a fosfátu)
  • prispieva spoločne s nadľadvinovými hormónmi k udržaniu minerálnej rovnováhy medzi vápnikom a fosforom v telesných tekutinách a tkanivách (účinok hormonálneho charakteru)
  • udržiava tvrdosť zubov a kostí
  • čiastočná neutralizácia toxických účinkov olova pri ďalších ťažkých kovoch pri užití vitamínu D spolu s daľšími farmakologickými prípravkami

Výskyt v potrave:

  • Najmä v potravinách živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene [treska, platýz], sleď, sardinka, losos). Iba malé množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch a avokáde.

Potreba:

Odporúčané denné množstvo (RDA) podľa smernice Európskej únie z roku 1990 pre príjem potravinami: 5 mg/deň
Zdraví dospelí ľudia môžu svoju potrebu naplniť syntézou vitamínu v koži po dostatočnom vystavení sa na slnku. Dopĺňanie prostredníctvom potravy je obvykle menej dôležité, ale môže byť nevyhnutné s ohľadom na klímu, rasu alebo životný štýl.

Bezpečnosť:

  • Tolerovaná horná hranica príjmu pre dospelých: 50 mg/deň
  • Pacienti so sarkoidózou a nefrokalcinózou sú na toxické účinky kalciferolu citliví vo zvýšenej miere
  • Súčasný príjem tiazídov môže zvýšiť riziko hyperkalcémie
  • Nesmie byť podávaný pacientom s hyperkalcémiou (tj. zvýšenou hladinou vápniku v krvi)

Rizikové skupiny:

  • Predčasne narodení, deti dojčené dlhšie než 6 mesiacov bez doplňujúcej výživy obsahujúcej vápnik
  • dospelí so zlou výživou a nedostatočným pobytom na slnku
  • v prípade porúch vstrebávania (malabsorpcia) alebo trávenia (maldigescia) živín, cirhózy a nedostatočnej funkcie ľadvín
  • užívanie liekov: fenobarbital, cholestyramín
  • zníženie funkcie ľadvín vo vysokom veku
  • hypoparatyreóza
  • hemodialýza

Príznaky nedostatku:

  • Nedostatočná absorpcia v tráviacom trakte a reabsorpcia v ľadvinách dojčiat a malých detí môže viesť k závažným poruchám mineralizácie kostry.
  • Všeobecné príznaky: únava, podráždenosť, znížená odolnosť voči infekčným ochoreniam

Príznaky hypervitaminózy:

  • Vyskytuje sa zriedkavo
  • Strata chuti do jedla, nevoľnosť, dekalcifikácia kostí, zvýšená hladina vápniku v krvi

Literatúra:

  • Institute of Medicine, Dietary Reference Intakes, National Academy Press, 1997
  • Pschyrembel. Wörterbuch der Naturheilkunde, de Gruyter, 2000
  • Gröber U. Orthomolekulare Medizin, Wiss. Verl. Ges., 2000
  • Biesalski H K. Ernährungsmedizin, Thieme, 1999
  • RDA. National Academy Press, 1989
  • Beck L. The Complete Idiots Guide to Total Nutrition for Canadians, 2000
  • Rodwell Williams S. Nutrition and Diet Therapy, 1993
  • Combs G G. The Vitamins, 1992
Usporiadať podľa 
Výrobca  


naša cena 11,20 €

skladom



naša cena 75,60 €

skladom

OWMwYzZhO