S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

NOVINKY

arr3Zdravie doručenéZdraviedorucene.sk je odkazom pre ľudí, ktorým záleží na ich zdraví, na ich vzťahoch, na okolí,... arr3Koreň Maca pre zvýšenie energie, lepšiu náladu aj búrlivejší sexSpôsobuje vám ranné vstávanie bolestné muky? Cítite ráno čo ráno únavu a nedostatok energie?... arr3Poradňa lekáraNechajte si poradiť odborníkom a navštívte našu odbornú poradňu lekára, kde na vaše otázky a...

Najpredávanejší

naša cena 30,80 €
skladom

Sacharidy

Sacharidy (uhľovodíky) zabezpečujú energiu z rôznych bežných jedál, ako chlieb, zemiaky, ryža a cestoviny. Sachyridy sú dostupné v rôznych formách. Najbežnejšími sú cukry, vláknina a škorby.

 

sacharidy

Základnou stavebnou látkou sacharidov je molekula cukru - jednoduchá zlúčenina uhlíka, vodíky a kyslíka. Škroby a vlákniny sú v zásade reťazcami molekúl cukru.

Sacharidy sa delia do dvoch hlavných kategórií. Jednoduché - sem patria cukry ako ovocný cukor (fruktóza), kukuričný alebo hroznový cukor (dextróza alebo glukóza) a bežný cukro (sacharóza). Komplex sacharidov zahŕňa všetko vyrobené z troch alebo viacerých pospájaných cukrov. Tráviaci systém spracúva všetky sacharidy podobným spôsobom - rozštiepi ich (alebo sa snaží rozštiepiť ich ) na jednoduché molekuly, pretože len tak sa môžu vstrebať do krvi.  Glukóza (známa aj ako krvný cukor) je využitá vo všetkých bunkách ako univerzálny zdroj energie.

Vláknina je výnimkou. Je spojená tak, že nemúže byť rozštiepená na molekuly cukru a preto ju organizmus nedokáže stráviť a vylučuje ju.

 

Zdroje sacharidov

 

Typ                        Zdroj

 

Komplexné             Otruby, pšeničné klíčky, jačmeň, kukurica, ovsená múka, zemiaky, koreňová zelenina, celozrnn= cereálie

 

Jednoduché             Ovocný cukror (fruktóza), kukuričný a hroznový cukor (dextróza, glukóza) bežný cukor (sacharóza)


ZTFlN