S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 


 

Intimne nakupy

NOVINKY

arr3Zdravie doručenéZdraviedorucene.sk je odkazom pre ľudí, ktorým záleží na ich zdraví, na ich vzťahoch, na okolí,... arr3Koreň Maca pre zvýšenie energie, lepšiu náladu aj búrlivejší sexSpôsobuje vám ranné vstávanie bolestné muky? Cítite ráno čo ráno únavu a nedostatok energie?... arr3Poradňa lekáraNechajte si poradiť odborníkom a navštívte našu odbornú poradňu lekára, kde na vaše otázky a...

Najpredávanejší

naša cena 30,80 €
skladom

Úvod » CHOROBY- presný zoznam » Nadúvanie

Nadúvanie

Za normálnych okolností sa aj v zdravom tráviacom trakte tvoria plyny, ktoré odchádzajú konečníkom. Plyny sa vytvárajú pôsobením črevných baktérií na nestrávené sacharidy a bielkoviny. Za normálnych okolností  sa denne vyprodukuje približne 0,5  - 1 liter plynov.
Ak sa plynov tvorí viac a postihnutý ich nadmernú tvorbu popisuje ako nepríjemné kŕčové pocity v bruchu, alebo tlak v bruchu, sprevádzaný zväčšením objemu brucha, pričom úľavu prináša len vypúšťanie vetrov, hovoríme o flatulencii.

Najčastejšou príčinou nadúvania, ktorá je však mimo tráviaceho traktu, je nadmerné prehĺtanie vzduchu u neurotických osôb, ktorá sa odborne nazýva aerofágia. V praxi sa dosť ťažko lieči. Väčšinou ide o osoby trpiace úzkosťou.

Flatulencia môže byť aj prejavom nedostatočnej funkcie pankreasu, pečene zápalu čreva alebo žalúdka. Diagnostika príčiny nadúvania je výlučnou  internistu a predovšetkým gastroenteorológa. V prípade, ak sa zistí nedostatočná exokrinná funkcia pankreasu, podávanie náhradných pankreatických enzýmov vo forme tabliet pomôže zlepšiť trávenie a vedie k ústupu alebo aspoň k zmierneniu flatulencie. Niekedy je príčinou tzv. dráždivé hrubé črevo.

Veľmi často je však príčinou len nesprávna skladba  potravy. Potrava by sa mala prispôsobiť veku a chronickým chorobám človeka. Starší človek už nie je schopný potravu dostatočne požuť   a tráviť ako mladý človek. Trpí väčšinou achlórhydriou, nedostatočnou tvorbou žalúdočnej šťavy, nedostatočnou funkciou pankreasu alebo rôznymi zápalmi tráviaceho systému.

Značné nadúvanie spôsobuje strava bohatá na sacharidy alebo surová strava. Ak nie je možné vyhnúť sa konzumácii potravín ako kel, kapusta, hrach, fazuľa alebo šošovica, je vhodné, ak sa tieto jedlá  bohato upravujú koreninami alebo bylinkami, ktoré trávenie uľahčujú. Patrí k nim saturejka, vhodná do polievok zo strukovín, rozmarín, šalvia alebo rasca a fenikel.

Na rôzne funkčné poruchy trávenia sú určené kvapky Cynarosan, výťažok z rastlín, ktoré podporujú vylučovanie tráviacich štiav.

Trávenie povzbudzuje aj pravidelné pitie feniklového alebo mätového čaju po každom jedle.  Liečivý účinok čaju je tým výraznejší,  ak sa pripravuje záparom listov z čerstvých  byliniek, pretože obsah silíc a ostatných účinných látok je v nich podstatne vyšší.

Ďumbierový čaj je výborným liekom nielen pri chrípke a horúčke z prechladnutia, ale aj proti nadúvaniu.  Podľa posledných výskumov sa ukazuje, že ďumbier má schopnosť ničiť veľmi odolné baktérie Helicobacter pylori, ktoré sú zodpovedné za niektoré chronické zápaly žalúdka a vredovú chorobu gastroduodena. Ďumbierový čaj si možno pripraviť z jednej lyžičky   postrúhaného čerstvého koreňa ďumbiera, šťavy z polovice citróna a lyžice medu, ktoré sa zalejú vriacou vodou a nechajú 20 minút lúhovať.

Pri mäsitých, najmä hydinových  jedlách je veľmi vhodné dochutiť  mäso koreninou kurkuma, ktorá sa hojne využíva  v orientálnej kuchyni.  Kukruma má charakteristickú farbu aj chuť, zlepšuje funkciu žlčových ciest a tonizuje pečeň a zároveň upokojuje zápal v tráviacom systéme.

Niekedy plynatosť spôsobuje premnoženie kvasných a hnilobných baktérií v hrubom čreve. Opäť ide o dôsledok nesprávnej  diéty.    V takomto prípade pri normalizácii pomáha úprava diéty – znížiť príjem  cukrov – a prechodné podávanie niektorých farmaceutických prípravkov ako sú napr. kvapky Hylak alebo denná konzumácia jedného až dvoch jogurtov s obsahom živých kultúr, ktoré upravujú črevnú flóru.

 

 

 

Usporiadať podľa 
Výrobca  

bežná cena 25,00 €

naša cena 21,00 €

skladom



naša cena 16,80 €

skladom


novinka
akcia
top produkt



naša cena 11,10 €

skladom

ODQ5MDg0Nz