S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

NOVINKY

arr3Zdravie doručenéZdraviedorucene.sk je odkazom pre ľudí, ktorým záleží na ich zdraví, na ich vzťahoch, na okolí,... arr3Koreň Maca pre zvýšenie energie, lepšiu náladu aj búrlivejší sexSpôsobuje vám ranné vstávanie bolestné muky? Cítite ráno čo ráno únavu a nedostatok energie?... arr3Poradňa lekáraNechajte si poradiť odborníkom a navštívte našu odbornú poradňu lekára, kde na vaše otázky a...

Najpredávanejší

naša cena 30,80 €
skladom

Úvod » HERBÁR » Kostihoj lekársky

HERBÁR / Kostihoj lekársky

Kostihoj lekársky ( Symphytum officinale )\"kostihoj\"

 

Výskyt : rastie na vlhkých miestach, najmä na lúkach a poliach, pri cestách a plotoch, medzi krovím a na brehoch riek.

Kvitne : od mája do augusta.

Zber : zbierame koreň, prípadne aj vňať alebo listy. Sušíme prirodzeným teplom.

Úžitok : podporuje hojenie rán a vytváranie náhradných tkanív aj s kosťotvornými účinkami. Osoží aj pri chronických zápaloch dýchacích ciest, tuberkulóze, vredovej chorobe žalúdka a dvanástnika.

 

Použitie :

Macerát z koreňov: 2 čajové lyžičky nadrobno nakrájaných koreňov sa macerúju cez noc v 1/4 litri studenej vody, ráno sa trošku prihrejú a scedia. Pije sa po dúškoch.

Čajová zmes : vrchovatú čajovú lyžičku čajovej zmesi zaparíme 1/4 litrom vriacej vody, necháme tri minúty lúhovať. Pijú sa tri až štyri šálky denne.

Kašovité obklady : dobre vysušené korene jemne zomelieme. V šálke vriacej vody, do ktorej sme pridali niekoľko kvapiek jedlého oleja, rýchle vmiešame kašu, natrieme na ľanové plátno a ešte teplé priložíme na choré miesto a obviažeme.

Úplný kúpeľ : 500g čerstvých alebo vysušených listov sa nechá stáť cez noc v 5 litroch studenej vody. Na druhý deň sa všetko zohreje na bod varu a tekutina sa prileje do vody vo vani.

Sedací kúpeľ : ako úplný kúpeľ, no z 200g listov.

Tinktúra : korene sa pokrájajú na drobno a voľne sa naložia do fľaše až pohrdlo, zalejú sa ražnou pálenkou alebo ovocným liehom a postavia sa na slnečné miesto alebo teplo.

Masť : 4-6 koreňov jemne pokrájame a krátko zapražíme v 250 g čistej masti. Cez noc necháme postáť, nasledujúci deň prihrejeme, cez plátno precedíme a vylisujeme. Naplníme do malých nádob a uschováme v chladničke.

Víno : 2-5 koreňov pokrájame a dáme na 5-6 týždňov do 1 litra prírodného bieleho vína.


OWMwZjkyY